Oljor.


Jag hittade lite info HÄR om vad olika oljor passar till. Jag gillar olja väldigt mycket. Och jag överlever inte utan en ansiktsolja. Eller för den delen en olja i duschen. Fnaskaka är nämligen mitt mellan namn... (och NEJ, man blir inte flottig av olja.. fett löser nämligen fett.. Finnar bla, beror oftast på hormoner)



Aprikoskärnolja (Prunus armeniaca)Halvfet. Hållbarhet 2-3 år. Utvinns ur den inre kärnan i aprikosen. Bra för halvtorr, mogen och känslig hud. Kan användas i de flesta produkter. Påminner om mandelolja.

Lindrande för känslig och inflammerad hud och sägs förbättra elasticiteten.

Passar både ansikte och kropp.


Avocadoolja
(Persea gratissima)

Utvinns ur fruktköttet. Halvfet, mild och näringsrik olja rik på lecitin, E-vitamin och växtsteroler. Hållbarhet 2-3 år.

Bra för torr, trött och glanslös hy - ger lyster snabbt, näring på längre sikt. Känslig hy kan må mycket väl av avokadoolja. Vanlig tillsats i hårvårdsprodukter - ger glans. Kan med fördel användas som oljeinpackning till torrt hår.

Också läkande och lindrande vid solsveda.

 

Havtornsolja (Hippophae Rhamnoides)

Utvinns från kärnan i havtornsbäret.
Intensivvårdande och vitaminrik olja. Regenererande för huden.
har en läkande effekt mot bland annat sår och har desinficerande effekt vilket gör att den ofta används för att förebygga och behandla eksem, strålningsskador och brännsår.


Johannesörtolja (Hypericum perforatum)

Effektivt inflammationshämmande och lindrar på sår och hudirritationer. Oljan kan användas till sårbaddning, salva och i omslag på skärsår, skavsår, svårläkta sår, blodfyllda blåsor, blåmärken och hemorrojder.

Bra för känslig och lättirriterad hud och på infekterade finnar.

Ska inte användas i solen då den kan ge rodnad och utslag på huden.

Jojobaolja (Simmondsia chinensis)

Fuktighetsreglerande olja, halvfet, lätt och mild olja med vaxaktiga fettsyror som ger skydd utan att vara för fet. Hållbarhet 3-4 år. Solskyddsfaktor 4. Gör huden sammetslen. Används i alla typer av produkter, även i hårprodukter vid seborré och mjäll. Kan med fördel användas som fuktighetsbevarande nattkräm. Bra för rynkig, grov och åldrad hy. Sägs ha god effekt på akne pga dess bakteriereglerande effekter.


Kameliafröolja (Camellia drupifera)
Rik på gamma-linolensyra (GLA). För känslig hud. Idealisk som ansiktsolja.
Sägs vara Geishornas hemliga skönhetsknep och passar alla hudtyper, även känslig och allergibenägen hy. Kan penetrera hudens alla hudlager och alltså verka på djupet med sin fuktighetsbevarande effekt. Kan även användas runt ögon och mun för att reducera smårynkor.


Macadamianötolja (Macadamia tetraphylla)

Intensivvårdande olja. För normal till känslig hud. Bra som massageolja.
Ger en fet, lite klibbig känsla på huden och stannar kvar där och det kan ta upp till en timme för oljan att absorberas. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Bra för mogen och extra torr hud. Inte lika lämplig för fet hy då det mättade fettet kan täppa till porerna. Har solskyddsfaktor 4.

Mandelolja (Oleum amygdalium)
Skyddande och vårdande olja för torr, spröd och känslig hud. Idealisk för massage och babyvård. Mjukgörande och skyddande. Mild, läkande och kan vara till hjälp vid klåda. Utmärkt som sminkborttagare som den är.

För torr, grov, rynkig, all slags känslig hy, hy med pormaskar. Används till fördel som nagelolja för nariga nagelband.

Nattljusolja/Jättenattljusolja (Oenothera biennis)

Rik på gamma-linolensyra (GLA). Idealisk för ansisktsvård. Mycket torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba - känns närmast torr och sträv på huden. För normal till fet hud. Väldigt näringsrik men inte lika skyddande som fetare oljor. Sägs förebygga rynkor.



Ringblommeolja (Oleum calenduale)

En olja som värmer, vårdar och skyddar. För torr och känslig hud.
Fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande och antiseptisk. Anses stärka kapillärväggarna och används därför på åderbråck, som den är eller blandad med andra oljor. Som kostillskott kan oljan lindra PMS-besvär och menstruationssmärtor men kan med fördel användas som massageolja vid samma besvär.

Sesamolja (Oleum sesami)
Halvfet lite kladdig olja som tar tid att absorberas. Rik på linolsyra. För kroppsvård, massage och hårinpackning. För torr till fet hy, babyhud.

Sesamolja är en vanlig basolja i solkrämer eftersom den slår ifrån sig vatten bra, ger huden lite färg och absorberar UV-ljus med en naturlig solskyddsfaktor på 2-4.



Sheaolja (Butyrospermum parkii)

Vitaminrik och intensivvårdande olja som är skyddande för huden. För alla hudtyper, särskilt mogen hud, torr hy, känslig hy och babyhy. Bra hårkur för torrt hår och torr irriterad hårbotten. Tar lång tid att absorberas av huden. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Påskyndar hudläkning och är bra på torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda.


Ylang Yangolja (Oleum unonae)

Oljan ger glans åt håret, sägs stimulera hårbottnen och hjälpa mot seborré genom att reglera talgproduktionen. För fet till fet blandhy. Kan även hjälpa aknebenägen hud. Ingick i den ryktbara Macassar-håroljan. En av de mest använda oljorna i aromaterapi, för att den är lugnande, avslappnande och afrodisierande och äräven en populär ingrediens i parfymer.


Att vara inoljad is the shit..

Fridens.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0